U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga,  u Pagu je održan 1. Festival starih zanata na kojem su sudjelovali udruga „Paška alka“, Udruga „Stari zanati“ iz Koprivnice, KUD sv. Jeronim iz Vlašića  te pojedinci i obrtnici koji njeguju stare zanate. Festival je održan na Trgu Petra Krešimira IV. i na plaži Prosika.

Festival starih zanata-Trg Petra Krešimira IV

-Ove godine smo obogatili naš ljetni program prikazom starih zanata, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kuturu i informacije Pag. –Uz izvođače iz Paga imali smo i goste, a program je s velikim zanimanjem pogledao velik broj turista. Starije Paškinje i stariji Pažani su na festivalu mogli vidjeti zanate kojih se sjećaju kao dio nekadašnje svakodnevnice Paga, a mladi su prvi puta mogli vidjeti kako su izgledali zanati kojih više nema. Sigurna sam kako će Festival starih zanata postati tradicionalna ljetna manifestacija.

Festival starih zanata-pranje robe u kablu

Ne Festivalu starih zanata prikazan je rad stolara, kovača, kožara, paških čipkarica, izrađivača glinenih posuda, prikazano je kako su se nekada oknitale boce , češljala i prela vuna, kako se izrađivalo drveno oružje i nakit, kako se solilo srdele i kako su se kuhala stara jela,  a na plaži Prosika članice i članovi udruge „Paška alka“ su prikazali kako se nekada prala odjeća i posteljina. Odjeću i posteljinu su umakali u more i prali u „kablima“, starinskim posudama za pranje robe. Na Trgu Petra Krešimira IV. Udruga „Paška alka“ je izvela program „Stara paška ulica“ kojim je pokazano kako se nekada u konobama u Pagu igrala trešeta i briškula te kako su žene na ulici igrale tombolu.

-Bilo nam je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovome programu, rekla je Ivana Portada, predsjednica udruge „Paška alka“ i voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag. –Dvije godine izvodimo program pod nazivom „Stara paška ulica“ kojeg smo ove godine proširili i s prikazom nekih starih zanata koji su u Pagu postojali do prije trideset godina,  a danas ih više nema. Želja nam je pronaći dovoljno opreme i podataka za prikaz rada svih zanata koji su nekada postojali u Pagu, na primjer kako se radilo u kovačnici, u postolarskoj radionici, kako se proizvodio med, kako su se radili konopi i slično.