STANJE NACIJE ; SVJECKA PREMERA

Filip Šovagović, rođen je u Zagrebu, 13. rujna 1966. Apsolvirao je studij glume, TV i filmske režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Radio je kao glumac; u kazalištu je ostvario niz karakternih uloga, ali i iznimno velik broj filmskih uloga među kojima se ističu uloge u filmu “Ničija zemlja“ nagrađenom “Zlatnom palmom“, “Zlatnim globusom“ i “Oscarom“, uloga u filmu “Maršal“ i naknadno izrezana uloga u filmu “Sve džaba“. Iznimnu popularnost stekao je ulogama u TV serijama “Praški student“ i “Naša mala klinika“.

Godine 1994. napisao je svoju prvu dramu – “Zvonimir Zajc“ koja je ušla u kompeticiju festivala “Prix Italia“ 1995. Sljedeća drama – “Cigla“ (1999.) dobila je nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske te, u radijskoj konkurenciji, nagradu RTV Eurovision Grand Prix Barcelona 2000.

Slijede “Ptičice“ (2001.), “Festivali“ (2003.) i Jazz (2004.). Drame su mu prevođene na talijanski, engleski, njemački, slovački, francuski, španjolski i maharaštru i postavljane su u Splitu, Sarajevu, Zagrebu, Subotici, Beču, Osnabrucku, Konstanzu, Bonnu, Santiago de Chileu i Bombayu.

MJESTO: Atrij Kneževog dvora, Trg Petra Krešimira IV

DATUM: 04. kolovoz 2008.

VRIJEME: 21: 00 sat

ULAZNICA: 40 kn