Centar za kulturu i informacije Pag je pokrenuo projekt „Vremenska kapsula“ koji je dio ovogodišnjeg programa Centra. Vremenska kapsula se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan od takvih projekata je napravio i Steve Jobes u Aspenu. Cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente, simbolične količine paških specijaliteta i sve to staviti u vremensku kapslu. Kapsula će se otvoriti za 50 godina, dakle 2064. godine, a oni koji će je otvoriti, moći će sve pregledati i steći uvid u način života u Gradu Pagu prije 50 godina.

U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013.godine, popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga,tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni opredmeti (žlice,cjenici,računi, mobiteli, posude i drugo). Uz to, u kapsulu će se staviti simbolična količina paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti. Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana će vjerojatno s velikim oduševljenjem gledati sve što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a mlade Paškinje i Pažani, koji će u to doba biti stariji ljudi, prisjetit će se djetinjstva i rane mladosti.

Centar za kulturu i informacije Pag poziva građane na suradnju u prikupljanju predmeta, obiteljskih fotografija i raznih dokumenata, na prikupljanje svega što može biti zanimljivo za stavljanje u vremensku kapsulu. Predmeti će se prikupljati od 10.3. a uskoro ćemo objaviti mjesto prikupljanja te vrijeme i mjesto postavljanja kapsule.

Nije teško zamisliti koliko ovakav projekt može biti zanimljiv. Na primjer, da je 1964. godine zakopana ovakva kapsula danas bi pregledavali zanimljive predmete iz tog vremena i vremena na početku stoljeća. U to vrijeme u Pagu su radili stolari, kovači, postojao jer čak i brico, ribarske gajete, sol se proizvodila na bazenima, nije bilo kafića, televizije, a u kućama su se još povremeno koristile lumace, svijeće parafinke, lojanice. U kapusli bi bili stari telefoni, stara radija, deterđenti te razni predmeti i dokumenti iz tog vremena.

U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih kapsula vrlo duga, a prva je stavljena 1876. godine.U New Yorku je 1939. godine vremensku kapsulu postavio Westinghouse na Svjetskoj izložbi. Poznatije vremenske kapsule su postavljne u Flushing Meadows Parku u New Yorku i na Američkom Sveučilištu Oglethorpe, a u Hrvatskoj je stavljena u Hvaru.