Centar za kulturu i informacije Pag vas poziva na predavanje  i izložbu „Ispričat ću ti priču“ Timke Alihodžić, kustosice Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar. Predavanje će se održati u Kneževom dvoru u Pagu u četvrtak, 30.3. s početkom u 19 sati.

Ispričat ću ti priču…

                … jednu jako malu priču o gradu pod zemljom, gradu mrtvih, u kojem su boravile duše onih koji su živjeli ili barem svoje zadnje dane života proveli u Jaderu. U vremenu vladavine careva od Augusta do Konstantina, pa i dalje, u Jaderu se rađalo, živjelo, radilo, gradilo, trgovalo, robovalo i, naposljetku, umiralo.

Autorica priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru te na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi prezentirani na izložbi.

Uz panoe će biti izložena i vitrina sa kopijama predmeta koji će biti dostupni za taktilni osjet osobama oštećenog vida.  Kratke legende su napisane  braillovim pismom.

Odabrani su dijelovi teksta iz kataloga te je snimljen CD koji je prevashodno namijenjen osobama oštećenog vida.

Prigodom ispraćanja najmilijih na onaj svijet nije se štedjelo. Znajući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući bi pokojnicima pripremili raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjenoga nakita. Ovo je samo mali izbor predmeta priloženih u grobove. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi, ali u sklopu grobne cjeline može se oživjeti sjećanje na umrlu osobu čija duša lebdi u svijetu sjena.

Svaki grob priča priču za sebe. I promatranjem svih njegovih komponenti, od ritusa do priloga, uz malo mašte, barem nakratko može se oživjeti sjećanje na preminulu osobu. U Arheološkome muzeju u Zadru, koji je i izvodio najveći broj istraživanja, bila je pohranjena građa iz većine grobova. Za grobove istraživane u vremenu do Drugoga svjetskog rata, nažalost, postoji nepotpuna ili nikakva dokumentacija, a veliki dio materijala iz grobnih cjelina odnesen je u Italiju.  Iza Drugoga svjetskog rata istraženo je više od dvije tisuće grobova. Nažalost, veliki je dio grobnih cjelina nepotpun, razdvojen. Iz poštovanja prema umrlim, prema onome u što su oni vjerovali, naša je moralna dužnost barem virtualno spojiti sve komponente koje su grob činile vječnim domom. Spomenom njihovih uporabnih predmeta, njihovih zanimanja, njihove starosti, bolesti od kojih su umirali odajemo počast dušama umrlih.

Autorica izložbe i kataloga je Timka Alihodžić, kustosica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar.