Centar za kulturu i informacije Pag organizira dvodnevnu radionicu izrade košara za cvijeće u makrame tehnici.  Radionica će se održati u prostorijama Centra za kulturu, Od špitala 2 u Pagu, 20. i 21. listopada 2015. godine od 18 :00 do 20: 00 sati.

Polaznici sa sobom trebaju ponijeti  kolut  deblje špage, metar i  škare.

Radionica je besplatna. Prijava za sudjelovanje je obavezna, a broj polaznika ograničen.

Informacije i prijave na brojeve: 023 611 025, 098 1828 307 ili 091 5882 272 te na mail: pag.centar@gmail.com

Makrame (Macramé) je drevna vještina vezivanja čvorova u određene uzorke, koji se mogu iskoristiti za cijeli niz kreativnih uporaba; od nakita (micro macrame) i kućnih dekoracija, do držače za vaze i odjeće. Pojam ”macramé” je arapskog porijekla i u svom orginalnom značenju znači- resa, nit. Umjetnost makramea datira još iz 13. stoljeća, kada su arapski tkalci počeli vezivati dodatnu tkaninu na rubove njihovih nošnji. Počelo je, dakle, kao zanat, a razvilo se u zbilja pravu umjetničku kreativnost. U 14. i 15. stoljeću taj se zanat trenira i u Italiji i Francuskoj, no ti radovi ostaju ”zatočeni” u crkvama kao ruho oltara. U Velikoj Britaniji postaje popularan tek u 19. stoljeću.
Legenda kaže da su sjevernoamerički mornari proveli duge sate na brodovima učeći tehniku makramea. Time su radili pokrivače za zvona, kotače,  mreže, privezivali brodove…
Makrame tehnika je  ponovno oživjela 60-ih godina s hippie pokretom i od onda se ponovno budi taj interes za drevnim zanatom.